Kış gerçekten yılın en harika zamanı. Ancak kış, keyif kaçıran soğuk algınlığının da habercisi. Neyse ki doğa, soğuk havaların bir sonucu olan bu rahatsızlıklar için sıcak bir büyü sunar; bir fincan bitki çayı!
Sıcaklıklar düşmeye başladığında, hiçbir şey bir fincan bitki çayının yerini tutamaz. İster bağışıklığınızı artırmak, ister günün yorgunluğundan arınmak ya da sadece sıcak bir içeceğin tadını çıkarmak isteyin, bitki çayı her zaman mükemmel bir seçimdir. Zencefilden tarçına, çikolata lezzetlerinden karamele kadar soğuk bir kışı büyülü bir kışa dönüştürebilecek ve yanında ek faydalar sağlayabilecek düzinelerce lezzet arasından dilediğinizi hatta hepsini evinizde bulundurarak tüm soğuk havaları keyifle geçirebilirsiniz.
Her Damak Zevkine Hitap Eden Kış Çayları
Kış çayları hem rahatlatıcı hem de sağlıklıdır. Efsaneye göre, M.Ö. 2737'de Çin İmparatoru tarafından şifalı özellikleri için günlük olarak kullanılan bitki çayları şimdilerde tüm dünyada tüketilmekte. Kış aylarında yaşanan soğuk havalar, kapalı ve kalabalık alanlar, hem virüslerin hem de bakterilerin yayılmasını kolaylaştırarak soğuk algınlığı ve gribe neden olur. Ancak bitki çayları yaşanacak grip ve soğuk algınlıklarından korunmaya yardımcı olan antioksidanlarla dolu. İşte, hem içinizi ısıtacak hem de bağışıklığınızı güçlendirecek çay çeşitleri... Hangi bitki çayı neye iyi gelir sorunuzu yanıtlıyoruz.
Rezene Çayı
Rezene, sarı çiçekleri olan uzun bir bitkiden elde edilir. Akdeniz'e özgü olan bu bitki, tüm dünyada yetişir ve yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak kullanılır. Rezene tohumları kurutulabilir ve çay yapmak için kullanılabilir. Rezene çayı sayısız faydaya sahiptir. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı yaşadığınızı hissederseniz rezene çayı içerek vücudunuzun bağışıklık sistemine saldıran patojenlere karşı mücadelesine yardımcı olabilirsiniz.
- Uyumaya yardımcı olabilir. Bir porsiyon sıcak çay, uzun bir günün ardından gevşemenin harika bir yoludur. Rezenenin kas gevşeten etkisi sayesinde uykuya dalma sorununu hafifletebilir ve uyku kalitesini artırabilirsiniz.
- Anne sütü üretimine yardımcı olabilir. Rezene yüzyıllardır bir galakagog olarak kullanılmıştır. Bu, emziren annelerde anne sütünün kalitesini ve miktarını artıran bir maddedir.
- Sindirimi destekleyebilir. Mideniz, şişkinliğiniz veya ishaliniz varsa rezene çayı tüketebilirsiniz.
- Vücudunuzdaki antioksidan miktarını arttırır. Bağışıklığın düştüğü soğuk havalarda rezene çayı içtiğinizde rezene bitkisinde çok miktarda bulunan antioksidanlar kanınıza karışır ve hastalıklara karşı direnç kazanabilirsiniz. Bu antioksidanlar ayrıca böbrek ve karaciğer üzerindeki yükü azaltır, yeni hücre üretimine yardımcı olur ve hatta yaşlanma belirtilerini azaltır.
- Nefesi tazeleyebilir. Bu çay, nefesinizin kötü kokmasına neden olan patojenleri temizleyen antibakteriyel özellikler barındırır.
- Kabızlığı hafifletebilir. Rezene çayı içtiğinizde bağırsaklarınız için gerekli olan hareketlilik sağlanır.
Melisa Çayı
Melisa, nane familyasından gelen limon kokulu bir bitki türüdür. Melisa, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika'ya özgü bir bitki olmasına karşın dünya genelinde yetiştirilir. Melisanın kokusu ve aroması dinginlik verir ve ayrıca bilişsel işlevin daha iyi olmasına katkıda bulunur. Bu eşsiz bitkinin daha birçok faydası da bulunur. Melisa çayı faydaları aşağıdaki gibidir:
- Stresi hafifletmeye yardımcıdır.
- Anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir.
- Bilişsel işlevi artırabilir.
- Uykusuzluğu ve diğer uyku bozukluklarını hafifletir.
- Soğuk yaraların tedavisini destekler.
- Hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olur.
- Mide bulantısı tedavisine yardımcı olabilir.
- Regl kramplarını en aza indirmeye yardımcıdır.
- Baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Diş ağrılarını hafifletmede etkilidir.
Papatya Çayı
Bitki çaylarının kraliçesi olan papatya çayı içerek iltihabı azaltabilir, zihninizi rahatlatabilir ve boğaz ağrısını yatıştırabilirsiniz. Papatya çayı ayrıca böcek ısırıklarından ve koyu göz altı çevrelerindeki iltihaptan kurtulmak için de kullanılır.
Zencefil Çayı
Zencefil çayının dolaşımı uyarabileceği, sindirimi hızlandırabileceği ve bağışıklığı artırabileceği vurgulanır. Zencefili, tarçın ya da limonla birleştirerek lezzetli bir çay hazırlayabilirsiniz.
Tarçın Çayı
Tarçın antioksidan bakımından yüksektir, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Anti-mikrobiyal, antibiyotik, mantar önleyici ve anti-viral ajanlara sahip olan bu çay, enfeksiyonlar ve virüslerle savaşmak için harika bir seçenektir. Bu aromatik baharatı portakal kabuğu ve karanfille birlikte kullandığınızda içinizi ısıtan bir keyif yaşayabilirsiniz.
Ebegümeci Çayı
Ebegümeci çayı, ebegümeci bitkisinin rengarenk çiçeklerinden yapılır. Pembe-kırmızı bir renge ve ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Ebegümeci, rengi ve eşsiz lezzeti kadar sağlık için sağladığı faydalarla da özel bir bitki türüdür. Ebegümeci çayı yüksek tansiyonun düşmesine ve oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olabilir. Ancak belirli bir idrar söktürücü ilaçla veya aspirinle aynı anda alınmamalıdır.
Ekinezya Çayı
Soğuk algınlğına karşı açılan savaşta 1 fincan ekinezya çayı içebilirsiniz.
Adaçayı Çayı
Adaçayı tıbbi özellikleri ile ünlüdür. Adaçayı ayrıca bilişsel işlevi ile hafızayı geliştirir. Kolon ve kalp sağlığını da destekler.
Kuşburnu Çayı
C vitamini bakımından zengin olduğu için özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken çaylardan biri olan kuşburnu, kan hücrelerinin sayısını artırabilir. Bu sayede kuşburnu kan dolaşımını hızlandırır ve vücudunuzu zinde tutmanızı sağlar. Vitamin ve mineral bakımından da zengin olan kuşburnu çayı, soğuk havalarda vücut direncinizin artmasını sağlar. Kuşburnu çayı ayrıca kolesterolü düşürmeye de etki eder.
Ihlamur Çayı
Ihlamur çayı kışın en çok tercih edilen çaylarından bir diğeridir. Sağlık için çok faydalı bir bitki olan ıhlamurdan yapılan bu bitki çayı, bağışıklığı artırmada oldukça etkilidir. Bu sayede soğuk algınlığı ve griple mücadelede önemli bir rol oynar. Ayrıca antienflamatuar özelliklere sahip olan ıhlamur çayı, cilt sağlığını destekler ve saçları besler. Ihlamur çayının bir diğer önemli etkisi de güçlü bir yatıştırıcı olmasıdır. Sakinleşmek için 1 fincan ıhlamur çayı içebilirsiniz.
Çay İçme Ritüelinin Ayrılmaz Parçası: Bitki Çayı Demliği
Çay söz konusu olduğunda herkesin farklı zevkleri ve tercihleri vardır. Bu nedenle, çayınızı özel bir ritüelde demlemek, her yudumda alacağınız lezzeti en üst düzeye çıkarmanızı sağlayacaktır. Ancak, karışıma daha fazla tat katacak ve deneyiminizi geliştirecek basit bir yöntem bulunur. Çayı özel kılmak için her zaman bitki çayı demliği kullanmak. Çay içme ritüeline keyif ve ekstra lezzet katacak olan bu demlikleri porselen ya da cam seçenekleriyle bulmanız mümkün. Bu seçenekler arasından dilediğinizi tercih ederek keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz.
French press bitki çayı demlemek için kullanılan bir diğer yöntemdir. French press’e 2 - 2.5 bardak su eklediğinizde 1 bardaktan daha fazlasını demlemiş olursunuz. Ayrıca şeffaf olan press sayesinde bitkinin demlenme rengini görebilir ve damak zevkinize göre işlemi sonlandırabilirsiniz.
Bitki çayı nasıl yapılır? Çayınızın üzerine sıcak su dökmeden önce, demlediğiniz çayın türünü göz önünde bulundurmalısınız. Farklı çay türleri, çaydan en iyi lezzeti almanızı sağlayacak farklı ideal demleme sıcaklıklarına ve demleme sürelerine sahiptir. Beyaz çay için ideal su sıcaklığı 160 ila 190 derece arasındadır ve 2 ila 5 dakika boyunca demlemek yeterlidir. Yeşil çayı 160 ila 180 derece arasında bir sıcaklıkta 1 ila 3 dakika kadar demleyebilirsiniz. Diğer bitki çaylarını ise 200 ila 212 derece sıcak suda 5 ila 7 dakika arasında demlemeniz yeterli olacaktır.
Bu derece ve sürelerin genel demleme kuralları olduğunu unutmayın. Mükemmel çay deneyimi için en iyi seçenek, çaya özgü demleme talimatlarını bilmektir. Farklı çaylar aynı tip kategoriden (yeşil, siyah vb.) gelse bile farklı ideal demleme sıcaklıklarına sahip olabilir.